Cara Terbaik MembuatKacang Bawang Daun Limau - Pernah dengar kacang bawang daun limau ? Atau orang Indonesia sering menyebutnya Kacang baw...
Cara Terbaik MembuatKacang Bawang Daun Limau - Pernah dengar kacang bawang daun limau?
Atau orang Indonesia sering menyebutnya Kacang
bawang daun jeruk, iya, kacang ini
termasuk dalam katagori Kue Kering
yang sering disajikan tika hari raya tiba, namun jika anda berminat tidak salah
untuk membuatnya sebagai snack untuk dimakan
ketika bersama keluarga, baik ketika beriadah maupun menonton wayang dirumah.
Bagaimana cara membuatnya? berikut admin sajikan resepi membuat kacang
bawang daun Limau terbaik untuk anda. Langsung sahaja...
Bahan-bahan resepi kacang bawang daun Limau
- 1 Kilo gram kacang tanah yang sudah dikupas
- 500 ml santan Kelapa yang sudah diparut
- 20 ulah bawang putih, potong nipis
- 5 biji bawang putih, haluskan
- 35 lembar daun Limau, iris halus
- Garam secukupnya
- Minyak masak untuk menggoreng
Cara memasak kacang bawang daun Limau
- Campur kacang dengan bawang putih yang sudah dihaluskan, bawang putih potong nipis dan garam secukupnya, aduk hingga rata.
- Masak santan, masukan kacang yang sudah dicampur bumbu tadi beserta bawang + garam dan juga irisan daun limau, lalu masak selama 5 menit diatas api. Matikan api, sejukan lalu tiriskan.
- Goreng kacang tersebut dengan api sedang sambil kacau merata hingga kuning ke emasan dan matang. Angkat dan tiriskan.
Di Malaysia resepi ini sering dikenal dengan resepi Kacang
goreng bawang putih namun tidak pernah dijumpai orang Malaysia menambahkan daun
limau kedalam kacang yang digoreng tersebut. Namun sekiranya anda berminat
tidak ada salahnya untuk mencuba membuat sesuatu yang lain dari yang lain. Semoga resepi Kacang Bawang Daun Limau ini dapat bermanfaat untuk semua, silakan
di Share!